Site-ul SIPHD.RO utilizează cookie-uri.
Puteți consulta politica de confidențialitate.
Continuând navigarea pe site vă declarați acordul dumneavoastră.

De acord
Log in Autentificare   Sign up Înregistrare
SINDICATUL
ÎNVĂŢĂMÂNT
PREUNIVERSITAR
JUDEŢUL HUNEDOARA
S.I.P. Hunedoara Aveţi nevoie de Adobe Flash Player.
Ştiri foarte importante .:. Organizarea și desfășurarea selecției pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere, îndrumare și control .:.
Sindicatul eşti tu!     Un sindicat este puternic şi eficient atât cât membrii săi îl fac.     Fiecare din noi face sindicatul să fie ceea ce este!


De râsul... legilor!
09.02.2011

După cum bine se cunoaşte, personalul didactic a beneficiat în toamna lui 2008 de celebra de acum lege a creşterii salariilor cu 50%. Având în vedere însă ”reaua voinţă” a clasei politice şi a ocupanţilor de funcţii prin educaţie, prevederile acestei legi nu au fost puse în practică. În această situaţie, S.I.P. Judeţul Hunedoara a obţinut în instanţă, în urma unei lungi serii de procese, recunoaşterea drepturilor ce decurgeau din efectele sale.

Nimic deosebit până aici (dacă lăsăm la o parte uzanţa nerespectării legilor de către diferiţii ocupanţi de funcţii), după cum nu ar fi deosebit, ca procedură, nici recursul realizat de către I.S.J. Hunedoara la Curtea de Apel Alba Iulia. Surpriza abia urmează însă. Vă aşteptaţi la invocarea unor temeiuri juridice pertinente? Să avem pardon! Ceea ce se invocă este doar că ”obligarea noastră (n.n. – ISJ Hunedoara) în solidar cu unitatea şcolară la calcularea şi efectuarea plăţii către reclamanţi a diferitelor drepturi salariale neacordate, instanţa de fond a aplicat eronat dispoziţiile legale”. Cu alte cuvinte, ISJ Hunedoara nu are nici în clin nici în mânecă cu drepturile salariale…

Vă cruciţi sau vă gândiţi la numeroasele şedinţe în care s-a spus răspicat că nu se mai plătesc diferite drepturi salariale, la numeroasele drumuri cu statele de funcţii refăcute după bunul plac al anumitor responsabili, la controlul la sânge al statelor de plată astfel încât să nu se strecoare acordarea vreunui drept legal dar neagreat de ştie toată lumea cine? Am zice să rămâneţi la ”vă cruciţi”, gândirea neavând mare amestec în toate aceste situaţii.

Având în vedere amatorismul recursului amintit, am încercat să identificăm, în interiorul instituţiei, sursa sa. Surpriză – semnătura nu este aceea a celui pe care îl cunoaşte toată lumea ca jurist al I.S.J. Hunedoara, ci a unui alt personaj, misterios am zice noi, având în vedere că numele său nu este precizat în clar.

Treacă de la noi, am zis. Se mai întâmplă… Destul de repede a intervenit însă o altă situaţie în care este implicat acelaşi misterios ”nou” jurist (rămânând întrebarea cine este juristul I.S.J. Hunedoara sau, după caz, câţi jurişti are această instituţie?), anume aceea care priveşte o speţă având ca obiect acordarea indemnizaţiei de pensionare. După cum bine se cunoaşte, legea nr. 118/2010 a suspendat, începând cu data de 3 iulie 2010, acordarea acesteia. Din păcate şi cu încălcarea legislaţiei în vigoare până la acel moment, sunt multe cazurile în care plata acestei indemnizaţii nu s-a efectuat (nu detaliem diferitele funcţii cu rol în încălcarea legii în toate aceste situaţii, ele putând fi intuite cu destul de multă uşurinţă). Desigur, în aceste situaţii demersul logic este acela de a obţine drepturile cuvenite şi neacordate în instanţă, ceea ce s-a şi întâmplat cu ajutorul S.I.P. Judeţul Hunedoara.

Potrivit normelor juridice în vigoare, instituţia care reprezintă angajatorul, ISJ Hunedoara în cazul cadrelor didactice până la intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei Naţionale, trebuie să depună întâmpinare. Nimic deosebit până aici… Problema este însă că o lectură a acestor întâmpinări te face să pui la îndoială ”simţirea” unora dintre semenii noştri. ?i nu credem că suntem prea duri din moment ce, în opoziţie la prevederile Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Inspectoratului ?colar al Judeţului Hunedoara (în care parte semnatară este însăşi Inspectoratul ?colar al Judeţului Hunedoara – sau să înţelegem că la nivelul acestei instituţii nu se cunoaşte acest lucru?) se invocă Codul Muncii (art. 259, alin. 1) – ”obligaţia fără cauză sau fondată pe o cauză falsă, sau nelicită, nu poate avea nici un efect” (sublinierea aceluiaşi personaj) şi Codul Civil (art. 969) – ”Cauza este nelicită când este prohibită de legi, când este contrarie bunelor moravuri şi ordinii publice” (din nou personajul la care se face trimitere).

Am spune că mai curând este prohibită gândirea în astfel de construcţii aşa-zis juridice, altfel chiar şi în absenţa unei educaţii juridice fiind evident, constituţional şi legal (chiar în cuprinsul 118 se precizează de altfel că efectele sale decurg doar din momentul intrării în vigoare) că o lege nu are caracter retroactiv. Mai mult încă, se ştie că neregulile privind valabilitatea unei convenţii se constată de către instanţa de judecată, prin hotărâre judecătorească. Pârâtul însă, lăsat pe seama unor astfel de competenţe, se pare că ignoră cu desăvârşire şi acest lucru… dacă, desigur, ar fi vorba de ignoranţă. Având însă în vedere caracterul aproape sistematic al unor astfel de întâmpinări, credem că deja este vorba de altceva…

Să ne mirăm? Nu cred că este cazul, ,,bunele moravuri'' ale gândirii fiind încălcate sistematic, mai ales când se pune problema citirii legilor (aici fiind marea problemă, fiindcă la interpretare se pare că deja se pricepe toată lumea), un alt exemplu recent, cu personaje multiple de această dată, ocupante însă şi ele de funcţii prin învăţământul hunedorean, fiind acela al acordării ajutorului de deces. Concret, se refuză acordarea acestui ajutor de deces, invocându-se aceeaşi lege nr. 118/2010 şi, pentru a fi în deplin absurd, acelaşi articol care suspendă acordarea ajutorului/indemnizaţiei de pensionare: ”începând cu data intrării în vigoare a prezentei lei nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere ori la trecerea în rezervă” (apropo, invocat şi el în întâmpinarea ”maestrului” jurist – de unde deducem o problemă şi cu temporalitatea, având în vedere că ordinea juridică se întemeiază pe o ordine temporală). Este drept că ”Ion este tractorist sau jurist” lasă, din punct de vedere logic, posibilitatea ca Ion să fie doar tractorist sau să fie doar jurist, ceea ce nu exclude însă ca Ion să fie şi tractorist şi jurist. În articolul citat mai apare însă un ”după caz”, ceea ce, într-o limbă română elementară, trimite la ideea că la pensionare se acordau, după caz, ajutoare de pensionare sau indemnizaţii de pensionare. Care este legătura cu ajutorul de deces? Poate doar decesul gândirii în astfel de cazuri…

În concluzie (parafrazând încheierea întâmpinărilor la care am făcut referire), faţă de motivele prezentate mai sus, vă rugăm să recunoaşteţi ca nulă şi contra bunelor moravuri gândirea unor astfel de personaje.
Prima pagină| Ştiri| Revista presei| Presa despre noi| Buletin informativ / Informări| Puncte de vedere| Documente MEN, ISJ, CCD...| Despre noi| Informaţii utile| Legislaţie| Consultaţii juridice| Procese| Turism| C.A.R.| Contact| Legături utile| Dialog social şi advocacy| Forumul S.I.P. Hunedoara| Membri de sindicat| Concurs de fotografii| Galerie Foto| Căutare articole| Zile libere| Flux de ştiri RSS| English Summary| Webmaster| Harta site-ului| Cookie
© 2002-2015 S.I.P. Hunedoara. Toate drepturile rezervate.
Rezoluţia recomandată: 1024x768.
Au fost 4154277 vizite, începând din 14.10.2011.


SIP Hunedoara