SIP Hunedoara

Educația primește cu două miliarde lei mai mult la buget
24.11.2013

Conform unui comunicat de presă, Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă că ,,pentru anul 2014, educația primește 13% din bugetul național, adică peste 22 de miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât în 2013''. Da, este adevărat, dar la fel de adevărat este și faptul că până la 6% din PIB mai e ,,cale lungă''.

,,Pentru că spațiul public este inundat în aceste zile de informații inexacte despre bugetul alocat Educației, o corectă informare a cetățenilor trebuie să plece de la cifre. Astfel, pentru anul 2014, Educația primește 13% din bugetul național, adică peste 22 de miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât în 2013. Este cea mai mare creștere din ultimii ani. În valoare absolută, Educația va beneficia în 2014 de cel mai mare buget din 2009 încoace, la care se pot adăuga fondurile de la Sport și Tineret, respectiv cele care îi vizează pe elevi și studenți, precum și fondurile destinate integrării tinerilor pe piața muncii''.

,,Fiind vorba despre o creștere a bugetului, acest lucru se va reflecta și în salarizarea cadrelor didactice. Este cazul profesorilor debutanți din preuniversitar, care vor beneficia de o creștere salarială de 10%, dar și al asistenților și preparatorilor, care vor avea, de asemenea, 10% în plus la salariu (...) Un buget mai mare pentru educație înseamnă și un sprijin mai consistent pentru studenți. Astfel, subvențiile pentru cămine și cantinele din campusurile universitare vor crește cu 10%''.

,,Pentru profesorii care și-au câștigat drepturile salariale în instanță, după ce au fost nedreptățiți în trecut, bugetul pentru 2014 alocă 1,06 miliarde de lei, echivalentul a 10% din fondul de salarii'', a mai spus Remus Pricopie, potrivit comunicatului menționat.

(Sursa: Agerpres)