SIP Hunedoara

Videoconferința MEN - ISJ
23.09.2013

Vineri, 20 septembrie a.c., începând cu orele 08:00, a avut loc videoconferința ministrului educației cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene.

Din partea MEN au participat și au avut intervenții în cadrul videoconferinței: Remus Pricopie ministrul educației, Corina Marin director general adjunct în cadrul Direcției Generale Management, Resurse Umane și Rețea Școlară Națională, Mihai Păunică - director general Direcția Generală Economic, Finanțe, Resurse Umane, Gheorghe Ghelmez director Direcția Resurse Umane, Gabriel Ispas secretar general adjunct.

La nivelul fiecărui inspectorat școlar au fost prezenți inspectorii școlari generali și generali adjuncți, șefii compartimentelor managementul resurselor umane, economiștii șefi, reprezentanți ai comitetelor de părinți, reprezentanți ai sindicatelor.

Videoconferința a fost organizată la propunerea sindicatelor, în special, pentru a se liniști tensiunile care au apărut în sistem după ce Ministerul Finanțelor Publice a solicitat o simulare a aplicării Legii 284/2010. Conform acestei simulări unele salarii ar fi trebuit să scadă de la 1 ianuarie 2014.

Din explicațiile oferite de reprezentanții MEN au rezultat următoarele:
- simularea aplicării Legii 284/2010 reprezintă doar o ipoteză de lucru; această ,,ipoteză'' va fi modificată dacă nu conduce la ceea ce se urmărește: creșterea salariilor;
- simularea are rolul de a compara veniturile și influențele bugetare;
- datele obținute din diferite sectoare bugetare vor fi utilizate pentru constituirea unei baze de date care să permită majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2014;
- nu se are în vedere micșorarea salariilor, ci dimpotrivă majorarea lor.

Reprezentanții sindicatelor au arătat că toate aceste tensiuni care au apărut în unitățile școlare puteau fi evitate printr-o mai bună comunicare. Sindicatele nu au fost informate nici în ceea ce constă acțiunea și nici care este scopul acesteia.

În cadrul videoconferinței au mai fost discutate și alte probleme referitor la:
- încadrarea cu personal didactic conform Metodologiilor în vigoare; respectarea acestora; încadrarea unităților școlare cu personal didactic calificat;
- interdicția de a se comercializa auxiliare didactice de către profesori; evaziunea fiscală în acest caz; problema este în vizorul organelor de control;
- fondul clasei/fondul școlii; ,,cadrele didactice nu au ce căuta în proximitatea acestui subiect''; aceste fonduri aparțin comitetelor de părinți și sunt gestionate de către acestea.