Site-ul SIPHD.RO utilizează cookie-uri.
Puteți consulta politica de confidențialitate.
Continuând navigarea pe site vă declarați acordul dumneavoastră.

De acord
Log in Autentificare   Sign up Înregistrare
SINDICATUL
ÎNVĂŢĂMÂNT
PREUNIVERSITAR
JUDEŢUL HUNEDOARA
S.I.P. Hunedoara Aveţi nevoie de Adobe Flash Player.
Ştiri foarte importante .:. Săptămâna Educației 2020: 05-09 octombrie .:.
Sindicatul eşti tu!     Un sindicat este puternic şi eficient atât cât membrii săi îl fac.     Fiecare din noi face sindicatul să fie ceea ce este!


Congresul Asociației Generale a Învățătorilor din România și al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare
06.09.2013

În perioada 21-23 august 2013, a avut loc, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Slatina, Congresul Asociației Generale a Învățătorilor din România și al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare.

După congresul de anul trecut de la Bușteni și de la Chișinău de anul acesta, Slatina a devenit pentru trei zile orașul gazdă pentru dascălii români din țară și de peste hotare, care au simțit nevoia solidarității de breaslă, a conștiinței de sine a dăscălimii române, de dezvoltare a teoriei și practicii managementului educațional, pentru a contribui la creșterea calității actului educațional și a prestigiului școlii românești.

Manifestarea a adunat laolaltă aproximativ 750 de participanți, majoritatea învățători din țară, dar și de peste hotare. Nu au lipsit ministrul actual al Educației, Remus Pricopie, dar și omologi din alte trei țări vecine,

În prima zi (miercuri, 21 august 2013) a avut loc primirea și cazarea invitaților, dar și alte acțiuni pregătitoare Congresului: întrunirea Consiliului Director al Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo), întâlnirea președinților de asociații și sucursale, membre ale Asociației.

Lucrările Congresului au debutat joi, 22 august, la orele 9,00, cu discursurile mai multor oficialități, printre care: Felicia Man ,,generalul'' Inspectoratului Școlar Județean Olt, Paul Stănescu președintele Consiliului Județean Olt, Minel Prina edilul municipiului Slatina, Dan Stoichicescu directorul de cabinet al prefectului județului Olt. Au fost prezenți la eveniment și actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, senator și fost deținător al portofoliului educației. De asemenea, au spus ,,prezent'' și omologi din țări precum Republica Moldova (Maia Sandu), Serbia (Jarko Obradovici) și Ucraina (Dmitro Tabacinik).

Deschiderea discursurilor invitaților i-a aparținut președintelui AGIRo, dl. Viorel Dolha. Au fost menționate de către acesta o serie de măsuri ce vizează optimizarea actului didactic precum: realizarea unei radiografii clare a sistemului pentru a identifica lipsurile și, totodată, a găsi soluțiile optime pentru problemele cu care se confruntă școala românească, întocmirea unui document (un dosar al elevului) care să-l însoțească pe tot parcursul școlarității, oferind astfel profesorilor posibilitatea de a-i cunoaște și înțelege mai bine pe elevi, problema reducerii numărului orelor de matematică, dar păstrarea acelorași conținuturi și creșterea numărului orelor de educație fizică; problema copiilor români din Transnistria care nu au voie să studieze în limba română și cea a 1.617 de elevi din Valea Timocului care au întocmit liste semnate și înregistrate în școlile lor, prin care cer ore de limba română, până în prezent nefiind organizate selecții pentru cadrele didactice, problema salarizării cadrelor didactice.

Următorii vorbitori, d-na. inspector general Felicia Man și primarul Slatinei, dl. Minel Prina, au prezentat realizările învățământului oltean: reabilitări de școli, internate școlare, investiții în locații sportive, primul cabinet de consiliere școlară și profesională din țară și al treilea centru de excelență din țară, competiții, olimpiade și concursuri școlare.

Ministrul Pricopie a vorbit despre măsurile adoptate în domeniu în ultimii ani, măsuri care, a opinat acesta, au avut darul de a îmbunătăți situația în ce privește educația școlară din țara noastră. ,,Acest congres este foarte important, mai ales dacă ne raportăm la momentul când are loc: mai avem trei săptămâni și începem cursurile. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie încă să le pregătim pentru anul școlar ce urmează, sunt multe lucruri pe care trebuie să le analizăm dacă este să ne raportăm la anul școlar 2012-2013. Sunt probleme, dar sunt și soluții. După o mică vacanță, avem, cred, bateriile încărcate pentru a începe cu optimism anul școlar 2013-2014. După mai mulți ani de reforme și de măsuri importante care, uneori, sunt criticate, a sosit momentul să ne uităm cu foarte mare atenție la fiecare componentă a educației școlare și în ce măsură aceste componente se leagă. De asemenea, cred că a sosit momentul să ne uităm cu mare atenție și la rezultatele politicilor adoptate până acum. Au fost o serie de măsuri luate în ultimii ani ce au avut ca scop creșterea gradului de cuprindere preșcolară, unde, trebuie menționat ca exemplu, numărul copiilor de grădiniță de vârsta 3-6 ani a crescut spectaculos de la 45-47% în urmă cu ceva ani, la 75-80% în prezent. Totodată, la grupa de vârstă 5-6 ani, procentul copiilor cuprinși în procesul de educație a crescut la 96-97%, ceea ce este un salt extraordinar deoarece, cu cât începem mai devreme procesul de formare a copiilor, al elevilor, cu atât rezultatele se văd'', a declarat ministrul Remus Pricopie.

La finalul discursului, ministrul Pricopie a primit medalia de aur a Congresului AGIRo, medalie ce va fi păstrată la Ministerul Educației până la întâlnirea de anul viitor. Medalia-simbol a Congresului se afla, de anul trecut, la Chișinău, în posesia Ministerul Educației din Republica Moldova.

D-na Ecaterina Andronescu, omniprezentă la toate congresele AGIRo, precum și d-na secretar de stat Ștefania Duminică, au vorbit despre importanța școlii românești în evoluția societății, proiectele inițiate de MEN și prioritatea redobândirii demnității cadrelor didactice. Academicianul Solomon Marcus, a subliniat în alocuțiunea sa, rolul activităților ludice, al umorului în actul predării la grădiniță, clasele mici și nu numai.

În partea a doua a zilei, s-au prezentat tehnici de memorare mnemotehnică de către prof. Ghenadi Cepurnoi din Ucraina, manualele digitale Intuitext, iar d-na Slavu Petronela de la Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan a prezentat un pamflet despre starea actuală a dascălului român, foarte apreciat de auditoriu.

Reprezentanta delegației de la Vaslui a expus o serie de măsuri referitoare la regândirea grilei de salarizare, a componenței consiliului de administrație, pedepse ferme pentru toți cei care aduc prejudicii imaginii învățământului, repunerea dascălilor de valoare în conducere, excluzând numirile politice, eliminarea sintagmei ,,dascălii sunt prestatori de servicii''.

Pentru seara celei de-a doua zile a Congresului, organizatorii - Primăria Slatina și Inspectoratul Școlar Județean Olt - au pus la punct un program special ce s-a încheiat cu o masă tradițională oltenească în cinstea invitaților, pe Dealul Grădiște.

Ziua de vineri, 23 august, ultima a Congresului AGIRo, a continuat cu o analiză pe tema schimburilor de experiențe pozitive în viața asociativă și în activitatea didactică. A mai avut loc o sesiune de formare și nu în ultimul rând, un simpozion internațional la care au conferențiat: prof. dr. Mariana Marin - ISE Chișinău, asistent universitar dr. Dumitrel Tița - directorul CCD Olt, prof. Nicolae Pellegrini - ISJ Arad, prof. Adina Tulbure - Centrul de inovație didactică Constanța. La final, s-au înmânat certificate și diplome pentru participanți.

(sursa: profesor pentru învățământul primar Țendea Camelia Florina)
Prima pagină| Ştiri| Revista presei| Presa despre noi| Buletin informativ / Informări| Puncte de vedere| Documente MEN, ISJ, CCD...| Despre noi| Informaţii utile| Legislaţie| Consultaţii juridice| Procese| Turism| C.A.R.| Contact| Legături utile| Dialog social şi advocacy| Forumul S.I.P. Hunedoara| Membri de sindicat| Concurs de fotografii| Galerie Foto| Căutare articole| Zile libere| Flux de ştiri RSS| English Summary| Webmaster| Harta site-ului| Cookie
© 2002-2015 S.I.P. Hunedoara. Toate drepturile rezervate.
Rezoluţia recomandată: 1024x768.
Au fost 4154277 vizite, începând din 14.10.2011.


SIP Hunedoara